Василівська районна державна адміністрація
Запорізька область, Василівський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 13.12.2022 21:14
Кількість переглядів: 218

14 грудня День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС14 грудня в Україні вшановують пам’ять учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пам’ять тих, хто врятував світ… Цей пам’ятний день започатковано Указом Президента від 10 листопада 2006 року. 

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо є 26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації. Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага – об’єкта «Укриття» – над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, що забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному 4-му реакторі Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» було надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Завдячуємо стійкості, хоробрості ліквідаторів, які ціною власного життя і здоров’я локалізували аварію на Чорнобильській АЕС і врятували світ від радіаційної стихії. До ліквідації катастрофи було залучено людей різних професій, у двобої з невидимим ворогом люди отримували величезні дози опромінення, та не здавалися. 

Страшні події 1986-го ніколи не зітруться з пам’яті теперішніх та майбутніх поколінь. 14 грудня ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів. Також згадуємо тих, хто усвідомлено віддав за нас своє життя в ядерному котлі, і намагаємося вирішити безліч проблем тих, хто втратив здоров’я на ліквідації чорнобильської аварії.

Дякуємо усім ліквідаторам, хто захистив нас від біди. Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь