Василівська районна державна адміністрація
Запорізька область, Василівський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Дата: 30.11.2022 19:04
Кількість переглядів: 204

Фото без опису1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Міжнародне гасло ООН цього року:  Ліквідувати нерівності. Покінчити зі СНІДом. Припинити пандемії. 

Без сміливих дій проти нерівності світ ризикує не досягти цілей щодо припинення СНІДу до 2030 року, а також затяжної пандемії COVID-19, соціальної та економічної кризи, що наростає.

Минуло вже сорок років з моменту реєстрації перших випадків СНІДу, але ВІЛ-інфекція все ще залишається глобальною загрозою. Світ відстає від виконання спільних зобов'язань щодо викорінення СНІДу до 2030 року, і справа не в нестачі знань чи коштів, а в структурній нерівності, яка перешкоджає ефективному застосуванню перевірених рішень для профілактики та лікування ВІЛ.

У 2015 році всі країни взяли на себе зобов'язання скоротити нерівність на національному та міжнародному рівнях відповідно до Цілей сталого розвитку. Викорінення нерівності допоможе не лише покласти край епідемії СНІДу, а й захистити права ключових груп населення, людей, які живуть із ВІЛ, підвищити ефективність боротьби з COVID-19 та іншими пандеміями, забезпечити відновлення економіки та підтримку її стабільності. 

Мета з викорінення СНІДу була відсунута у зв'язку з пандемією COVID-19 та через надмірне навантаження на системи охорони здоров'я та їх ослаблення. Викорінення СНІДу може бути під загрозою, оскільки загальна увага переключилася на боротьбу з COVID-19. 

Однак, заходи з протидії СНІДу не припиняються. 

Гнучкі, орієнтовані на населення і керовані населенням заходи протидії СНІДу довели свою стійкість до порушень роботи через COVID. Ці порушення спричинили колосальні наслідки. Досягнутий прогрес став відкочуватися назад. 

Люди, як і раніше, інфікуються, особливо ключові групи населення, дівчатка-підлітки та молоді жінки. Люди, як і раніше, помирають від захворювань, пов'язаних зі СНІДом. Люди, які живуть з ВІЛ і постраждали від нього, як і раніше, стикаються з дискримінацією та порушенням своїх прав.

На фоні надскладної епідемічної ситуації у світі ООН наголошує, що у центрі уваги має бути людина. І безпека всіх залежить від безпеки кожного. Заходи у відповідь на епідемії у всіх ситуаціях мають бути зосереджені на вразливих та найбільш постраждалих групах населення, включаючи тих, хто найбільше страждає від ВІЛ.

За останні десять років Україна досягла певних успіхів, завдяки послідовній політиці у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІД та дотриманню Україною взятих міжнародних зобов’язань щодо ліквідації хвороби до 2030 року. Про ознаки стабілізації епідемічного процесу в Україні зокрема зазначає у своєму звіті Європейське регіональне бюро ВООЗ. 

Цього Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом ми маємо нагадати про те, що нерівність впливає на всіх нас, незалежно від того, хто ми і де живемо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь