Василівська районна державна адміністрація
Запорізька область, Василівський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Запорізькій АЕС відбулась нарада з підведення підсумків діяльності Енергоатома за попередній рік та планів на 2022 рік

Дата: 11.02.2022 15:25
Кількість переглядів: 308

На Запорізькій АЕС під головуванням керівника ДП  «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна відбулась нарада з підведення підсумків діяльності Компанії. Участь у заході взяли представники Дирекції Компанії, голова Атомпрофспілки, керівник Держатомрегулювання, генеральні директори та голови профспілкових комітетів відокремлених підрозділів ДП «НАЕК «Енергоатом», керівництво та фахівці Запорізької АЕС.

На нараді було підбито підсумки виробничої та соціально-економічної діяльності Компанії за 2021 рік, розглянуто заходи щодо виконання виробничої програми поточного року та основні принципи її формування.

«Атомні електростанції є опорою енергетичної системи України і фундаментом національної енергетичної безпеки. Частка атомної енергії в енергобалансі України становить понад 55%. Атомна енергетика насправді є зеленою - найбільш екологічним способом виробництва електроенергії з відсутніми викидами в атмосферу парникових газів. Упевнений, і це підтверджують наші іноземні партнери, сьогодні Енергоатом за рівнем безпеки, розвитку, кадровим потенціалом та значимістю для економіки стоїть на одному щаблі з найбільшими світовими лідерами-операторами АЕС. Атомна енергетика - галузь, яка збереже Україну в числі високорозвинених, інтелектуальних та індустріальних держав світу. Цю думку підтримує і Президент України Володимир Зеленський», - зазначив на початку зустрічі Петро Котін.

Далі керівник Енергоатома окреслив основні здобутки Компанії за минулий рік:

В січні 2021 року Енергоатом отримав ліцензію Держатомрегулювання на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №5 ВП ЗАЕС на найближчі 10 років.

Увесь грудень 2021 року, вперше за 37-річну історію підприємства, Запорізька АЕС несла навантаження, що дорівнює 100% встановленої потужності, і видавала історичний максимум електроенергії для потреб населення та промисловості України. Такий режим роботи дозволив виробити 4 млрд 532 млн кВтг електроенергії за місяць, що є абсолютним рекордом з початку експлуатації станції.

Упродовж 2021 року під час планово-попереджувальних ремонтів на Запорізькій АЕС активні зони енергоблоків №1, №3 та №4 були повністю завантажені тепловиділяючими зборками виробництва Westinghouse. Наразі вже 4 блока ВП ЗАЕС та два блока ВП ЮУАЕС працюють виключно на цьому паливі.

У 2021 році рамках проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС» було введено в роботу перші два басейни та насосну станцію подачі води, що  дасть змогу покращити екологічний стан в регіоні і зняти обмеження потужності у спекотний період.

Проведено перший випробувальний пуск гідроагрегату №3 на Ташлицькій ГАЕС, що створює нові можливості для балансування й більш ефективної роботи вітчизняної атомної генерації, це є особливо актуальним під час проходження зимових пікових навантажень.

Вже 7 енергоблоків вітчизняних АЕС отримали свідоцтво від Укренерго про можливість надання допоміжних послуг з резерву підтримки частоти. На сьогодні цю послугу можуть надавати 3 блока ВП ЗАЕС, 2 блока ВП ЮУАЕС та 2 блока ВП ХАЕС.

Добудовано Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Таким чином Компанія більше не вивозитиме ВЯП на тимчасове зберігання й переробку до РФ та зможе заощаджувати близько 200 млн доларів щороку. 

В 2021 році між ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанією «Westinghouse» було підписано Меморандум про будівництво в Україні енергоблоків АЕС за технологією АР1000. Вже підписано «стартові» двосторонні угоди щодо реалізації проєкту будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС. 

«Проєкт, про який говорилося понад десятиліття, нам вдалося нарешті зрушити з мертвої точки», - зазначив керівник Енергоатома.

У 2021 році НАЕК «Енергоатом» та компанія NuScale Power підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС NuScale в Україні. NuScale надаватиме підтримку з питань експертизи технології малих модульних реакторів.

Завдяки своїм атомним потужностям та виробництву максимально чистої й безпечної електроенергії Україна отримала можливість долучитися до ініціативи США Net Zero World. Завдяки цьому Україна отримає доступ до розробок 17-ти наукових лабораторій Міністерства енергетики США для можливої реалізації пілотних проєктів з декарбонізації.

Також у 2021 року відокремлений підрозділ Компанії «Атоменергомаш» отримав сертифікат на серійне виробництво поглинаючих вставок для контейнерів, що використовуються для зберігання відпрацьованого ядерного палива на сухому сховищі відпрацьованого ядерного палива ВП ЗАЕС.

Далі генеральні директори відокремлених підрозділів Енергоатома підбили підсумок роботи своїх підприємств за 2021 рік та поділилися планами на 2022 рік. Пріоритетом для атомних електростанцій України було і є безпечне виробництво екологічно чистої електроенергії та постійне підвищення рівня ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. 

Петро Котін висловив сподівання, що спільними зусиллями всіх працівників Енергоатома позитивні тенденції у виробничих, фінансових та інвестиційних показниках діяльності Компанії буде збережено і примножено в поточному році. Це сприятиме підвищенню прибутковості Енергоатома та стабільному економічному розвитку держави.

Заслухавши всі доповіді представників Оператора, керівник Держатомрегулювання України Олег Коріков у своєму виступі підкреслив, що пріоритет ядерної та радіаційної безпеки є і буде першочерговим для Регулятора при здійсненні його функцій. Усі рішення, які будуть прийматися, безумовно відповідатимуть чинному законодавству України.

В продовження робочої поїздки делегацією заплановано відвідати декілька важливих об’єктів по лінії партнерських відносин в рамках Меморандуму про співпрацю між Запорізькою АЕС та Енергодарською міською радою, що був підписаний у 2021 році з метою активної та плідної співпраці задля забезпечення стабільного зростання якості життя мешканців міста-супутника станції.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь