Василівська районна державна адміністрація
Запорізька область, Василівський район
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Служба головного метролога Запорізької АЕС діє в ногу з часом

Дата: 10.02.2022 16:03
Кількість переглядів: 422

Фото без описуМинулий рік для колективу служби головного метролога (СГМ) в цілому був успішним. Усі заплановані заходи - виконано.

В рамках продовження терміну експлуатації була проведена первинна відомча повірка одинадцяти вимірювальних інформаційних систем на енергоблоці №5. Також фахівцями служби здійснено первинну відомчу повірку газоаналізаторів водню і кисню на воднево-кисневій станції №2 та кондуктометрів на другій азотно-кисневій станції, де виробляється медичний кисень.

За 2021 рік виконані усі умови договорів щодо повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки в українських метрологічних центрах: «Укрметртестстандарт», ННЦ «Інститут метрології», «Харківстандартметрологія», «Запоріжжястандартметрологія».

Вперше на базі навчально-тренувального центру Запорізької АЕС було проведене навчання персоналу ВП ЮУАЕС та ВП АЕМ: 12 фахівців успішно пройшли навчання за темою «Виконання відомчої повірки засобів вимірювальної техніки».

Минулого року служба головного метролога брала участь у проведенні оцінювання та визнання вимірювальних можливостей та технічної компетентності водно-радіохімічної лабораторії та еколого-хімічної лабораторії служби охорони навколишнього середовища. 

Наприкінці року була організована участь вимірювальних лабораторій Запорізької АЕС у галузевих міжлабораторних порівняннях результатів вимірювань масових концентрацій речовин. Результати направлені до Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем.

У 2021 році служба головного метролога ВП ЗАЕС отримала від Держспоживслужби України новий санітарний паспорт для здійснення діяльності з джерелами іонізуючих випромінювань.

«Наша служба намагається йти в ногу з часом, освоювати нові еталони та засоби вимірювальної техніки або створювати та впроваджувати їх власноруч. Ми також працюємо над заміною еталонної бази, зараз сконцентрувались на заміні установки для повірки детекторів іонізуючих випромінювань. Це дозволить підвищити якість метрологічних робіт та забезпечить надійний захист персоналу від іонізуючих випромінювань при виконанні відомчої повірки засобів вимірювальної техніки», - поділився планами на 2022 рік головний метролог - керівник СГМ Євгеній Чернявський.

 

Довідка: Радіаційний фон в районі розміщення Запорізької атомної електростанції відповідає природним значенням і на 10 лютого 2022 року становить 8 - 12 мкР/год. Надходження радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищує встановлених допустимих значень.

Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 році, третій - в 1986 році, четвертий - в 1987 році, п'ятий - в 1989 році, шостий - в 1995 році.

Запорізька АЕС генерує в об’єднану енергетичну систему більше 40% всієї електроенергії, що виробляється атомними електростанціями України та п’яту частину від загального виробництва електроенергії у країні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь